Na jaren twijfelen verhuisden we 16 januari 2005 met de 5 kinderen naar South-California, United States of Amerika. Een spannend avontuur, een nieuw begin, een nieuwe uitdaging. Op deze weblog laten we regelmatig berichtjes achter uit de vingertoppen van elk van ons. Laat ook af en toe eens iets van jullie horen, dat maakt het leuk.
Saturday, December 29, 2007
Beanies
kerstsfeer in de stad
Maar we zitten nog steeds in Californie en daarom waren we ook blij met een super kalm Santa Barbara, een tafeltje in het zonnetje op het terras van onze favorite Italiaan, keken we vol bewondering naar de 'rendier' tram-busjes, likten we alsof het mid-zomer was van een verfrissend ijsje en zaten we te genieten van de mooie maar valse kerstboom als rustpauze tijdens onze winkeltocht.
Sunday, December 23, 2007
Onze Kerst.
Aan allen een erg gezellige Kerstperiode gewenst, voor sommigen wordt het misschien een witte Kerst, of voor anderen enkel een koude Kerst. Maar voor ons is het een erg zomerse Kerst, met een lucht veel te blauw om aan sneeuw te gaan denken, temperaturen veel te hoog om de kerstmuts lang op te houden, een lucht te fel om je ogen zonder zonnebril open te houden.
Op zondagochtend op het trapje aan onze voordeur kregen we de hele kroost bij elkaar, zelfs als het protret niet onder de norm perfectie valt houden we het toch bij deze familiefoto. Enjoy it.
Maar vooral willen we op deze manier iedereen in de ogen kijken en onze welgemeende beste wensen meegeven, voor een vredige Kerst en een fantastisch en vruchtbaar jaar.
Friday, December 21, 2007
Joepie Kerstvakantie
Friday, December 07, 2007
Beloningdiploma
Erg lief Helena!
Thursday, December 06, 2007
En toch?
Wednesday, December 05, 2007
Robotics Class
Sunday, December 02, 2007
Santa, here we come!
Sunday, November 25, 2007
En dan was er taart.
fietsen
Het water van de oceaan is ons te koud geworden, enkel Eveline geeft het nog niet op en trekt zo vaak ze kan mee met vrienden om te surfen, maar lekker in de zon opwarmen is er nu niet meer bij, het is dan echt met het surfboard het water inrennen en als ze na een tijdje stijf bevroren raken rap naar de auto, een fles (lauw) water over je gieten en een dik joggingpak aantrekken met daaronder wollige botjes. In tegenstelling tot vorig jaar werd het dit najaar sneller frisser, vooral het water. Daarom doen we nu andere sportieve activiteiten op zondag.
Onze fietsen raakten tot hier toe maar moeizaam van stal, doordat we op een berghelling wonen zakte de moed ons meestal rap in de schoenen als iemand het over een fietstochtje had, naar beneden sjezen gaat nog, maar dan weer terug naar huis, pfff. De aankoop van een autofietsrek lag al van vorig jaar in beraad en dankzij de super koopjesdag na 'Thanksgiving'dag konden we er eindelijk een aanschaffen aan een goeie korting. Vandaag was dus testdag. Papa deed het voor, deed in principe alle werk, maar mama heeft goed gekeken want zij wil het tijdens de week ook graag gaan gebruiken. Zo ging de kleinste fiets de koffer in en konden de vier grote op het rek, reden we naar de ingang van het park en fietsten we tot aan de zee, daar aten we onze 'energiebars' op en keerden terug, met een hoogteverschil van 290 meter werd dat klimmen, af en toe even op adem komen en dan ging het weer.
We zagen een grote uil, een witte valk en enkele herten. Terwijl het op zondag behoorlijk druk kan zijn met mountainbikers, was het opvallend stil. Dat kwam omdat het park pas weer open gegaan was door het brandgevaar van gisteren en de ingang aan de kant van de kust nog steeds gesloten was, om terug naar huis te rijden hebben we dus maar even het bordje "verboden toegang wegens extreem brandgevaar" moeten negeren.
Saturday, November 24, 2007
Malibu brandt opnieuw.
Terwijl het vorige keer in Malibu electriciteitskabels waren die de aanleidende vonken gaven, wijst alles nu meer in de richting van een nasmeulend (illegaal) kampvuurtje dat vast erg gezellig was maar uitdraaide op een ramp. Onbegrijpelijk hoe nog steeds mensen niet inzien hoe gevaarlijk het hier is om met vuur te spelen, zelfs in onze buurt is er een gezin dat hun avondlijk barbequevuurtje ongestoord laat nasmeulen tot in de ochtend, weekend na weekend, zelfs na meerdere aanmaningen van de brandweer na klachten van omwonenden. Ook wij zitten niet te wachten om ons huis te verliezen. De komende week laten wij alvast nog meer bomen snoeien rondom ons huis, de derde keer al dit jaar want we zijn er niet gerust in.
Volgens de laatste berichten op zaterdagnamiddag bij ons, op 12 uur na het uitbreken, zouden 49 woningen zijn verwoest, zijn duizenden geevacueerd, een oppervlakte van meer dan 10 vierkante kilometer en is de schade nu al groter dan de vorige Malibubrand. Er werd geblust met 15 helicopters, een omgebouwde DC-10 jumbo jet en 1500 brandweerlui. Een huis in Malibu is duur, voor een wooncontainer (= vaste caravan) betaal je al gauw 1 miljoen dollar neer, een huis in de canyons gaat van 3 tot 10 miljoen of meer. Een (erg dure) brandverzekering is verplicht, zonder krijg je geen lening, de banken weten wel waarom!
Thursday, November 22, 2007
Alex is zeventien!
Monday, November 12, 2007
verjaardagsfeestje
Tuesday, November 06, 2007
Santa Ynez Valley
Saturday, November 03, 2007
Young Eagles
Thursday, November 01, 2007
belleketrek voor snoepjes
Tuesday, October 30, 2007
Pumpkin Push
Helena
Benjamin
Ben in de Pumkin Push
Sunday, October 28, 2007
California
Thursday, October 25, 2007
Mist van rook boven land!
Wednesday, October 24, 2007
Santa Ana
Santa Ana winden zijn de winden die het in de herfst bijzonder aangenaam maken aan de kust maar waarvan iedereen weet dat het altijd bosbranden meebrengt. De beroemde "Endless Summer" vraagt ieder jaar zijn tol, maar deze keer wel bijzonder hoog, met nog ongekende schade maar met het grootste evacuatieplan ooit voor de staat Californie.
Santa Ana of de woestijnwind met orkaankracht door de canyons, deze schetsen leggen uit hoe die ontstaan. Dankzij de online Los Angeles Times.
Dag en nacht Breaking News
Bewust kozen we destijds om geen televisie te nemen, we halen alle nieuws dus via het internet en kranten in huis. Gelukkig hebben we voor onze regio een goeie life beelden brengende nieuwssite, http://www.cbs2.com/ zodat we zelfs in hete situaties als deze de rechtstreekse nieuwsuitzendingen niet echt helemaal moeten missen.
Uren gaan voorbij terwijl ik de filmpjes met die ellende zo zit te bekijken, getuigenissen van slachtoffers aanhoor en luister hoe een rampenplan zijn werk doet en dan moet ik de krant nog lezen.
Wat me zoal opvalt is:
- Gelukkig bijna iedereen beseft dat een leven belangrijker is dan een huis.
- Dat er heel hard gewerkt wordt om toch zoveel mogelijk woningen te sparen.
- Dat er erg snel gehandeld is voor hulpverlening, een les die geleerd is bij het Katrina hurricane drama.
- Vanaf dag 1 was er opvang open en is er gratis voorziening van voedsel en andere.
- Dat Amerikanen op top staan wat liefdadigheid betreft. De sociale zekerheid heeft hier dan wel geen goeie reputatie maar mensen weten des te meer hoe belangrijk het is elkaar te (proberen) helpen.
- Dat we weer eens kunnen meemaken wat een helden die brandweermannen hier toch zijn en hoeveel ze er wel van hebben!
- Dat het pijn moet doen om zomaar alles achter te laten en niets anders te kunnen doen dan in spanning wachten op nieuws en pas te mogen terugkeren als alles weer helemaal veilig is.
- Dat het nog veel meer pijn moet doen als dit je tweede keer. (Arrowhead in de San Bernardino Mountains kende in 2003 al enorme branden met veel aan de vlammen verloren huizen.)
Dankzij de wind die gaan liggen is, wel nog vanuit het binnenland en erg warm, hebben we hier thuis nu geen last van de rookwolken, we zien ze enkel nog in de verte in dunne slierten en gisterenavond zagen we aan de horizon van het bergmassief de rode gloed. De zon schijnt weer, kinderen hoorde ik op school terug buiten spelen, mamas en papas te voet en zonder mondmasker om hun kroost te brengen en de eerste joggers en mountainbikers op de straat sinds afgelopen zaterdag. Voor het eerst staan weer enkele ramen open thuis, wat een opluchting.
Maar het drama is nog niet over, wij hebben er enkel geen last meer van. Maar het weer werkt nu tenminste mee met de brandweerlui want die onrustige en sterke woestijnwind is gekalmeerd, behalve dan waar het nog hard aan't branden is, want daar maken de hitte en het vuur hun eigen storm.
Toch doet ons dit weer eens goed nadenken over onze eigen "brush clearance", of een braakliggende zone die je verplicht maait rondom je eigendom als je naast of in natuurgebied woont. Dit werkt als bufferzone bij een eventuele natuurbrand naast je deur.
Die natuurbranden zijn een eeuwenoud fenomeen voor Zuid-Californie. Telkens opnieuw vanaf oktober tot het regenseizoen begint (meestal vanaf december-januari) zorgt een regelmatig opstekende Santa Ana wind voor een spontaan onstane bosbrand. Factor is deze extreem droge en strerke wind met orkaankracht, maar ook de vegetatie zelf. Enkel planten hoog in oliecentratie kunnen in deze bergen overleven, in dit Middelands Zeeklimaat in een bergformatie waar het enkel af en toe een dagje regent in de wintermaanden. Komt daarbij dat na maanden droogte het houtgewas erg droog is. Beide de perfecte brandstof. Vorige winter was het al zeer droog zodat we toen niet van een echte rustperiode van het "fire" seizoen konden spreken, daarentegen waren de vorige twee winters bijzonder nat, zodat alle natuurgroen goed is opgeschoten, hoog droog oliehoudend struikgewas, extra brandstof dus.
Tuesday, October 23, 2007
En de wind ging liggen...
Google map met de plaatsen van de vuren vandaag, de gele pijl wijst naar onze woonplaats, klik op de foto voor een grotere versie.
De dag begon voor ons rustig, de warme wind blies volledig naar het westen en zo gingen de dikste rookwolken aan ons voorbij, nu het wat rustiger waaide en de lucht wat klaarder was zagen we maar pas goed de vele omgewaaide bomen en afgebroken takken. Op school werden de kinderen opnieuw de hele dag binnen gehouden en werden alle buiten sportactiviteiten afgelast voor de nog steeds zwaar verontreinigde lucht, ook al voelde de lucht al veel zuiverder aan en zagen we al weer wat meer blauw aan de hemel, dit is enkel maar bedrog. Dit is onze ervaring van de dag, want de bosbranden razen nog steeds verder.
De voorlopige telling stond vanavond als volgt in de krant:
420,424 acres burned (afgebrand terrein)
1,155 homes destroyed (huizen vernield)
881,500 people evacuated (mensen geevacueerd)
Lake Arrowhead ligt nauw aan ons hart, een erg aangename berggemeenschap waar we ons thuis voelen en waar een goede vriend van ons ook zijn huis heeft, waar we ettelijke keren verbleven , die gisteren is gevlucht en nu ergens in Los Angeles city afwacht op wat gebeuren gaat.
Evacueren is alle waardevolle papieren van het huis bijeengraaien (bank, verzekeringen), persoonlijke papieren, huisdieren en wegwezen.
De rookpluimen vanuit de lucht op maandagnamiddag. Bedenk dat het gebied met de rode vlekken (brandhaarden) groter is dan Belgie.
Dit blijft er over als het vuur door je straat heeft geraasd.
Dinsdagnamiddag na school, zicht vanop ons balkon, de rookpluimen die nu naar het westen blazen gingen de dagen voordien over ons heen. De lucht is nog steeds verdacht grijs en heel in de verte zien we een streepje klare blauwe lucht.
Dit is het zicht vanop het ander balkon, onze achtertuin of de aangrenzing met de Santa Monica Mountains. Zie duidelijk de gemaaide zone zoals het moet en links de aangeplante zone die met automatische sproeiers water krijgt, een groenzone. De buren hun keuze maar geeft ons geen veilig gevoel. Volgens de wet moet tegen 1 juni van ieder jaar alle droge struikgewas en planten zijn afgemaaid en opgeruimd binnen een cirkel van 100 foot (ongeveer 35 meter?) van gebouwen, als het daar dan in de bossen brandt, dan is je huis beter beschermd. Dit is de richting van waaruit we niet graag vlammen zouden zien komen.