Wednesday, October 24, 2007

Santa Ana



De balans: 1500 huizen vernield (waarvan 5 in Malibu, 1200 in San Diego County en de rest in de San Bernardino Mountains en elders). Een miljoen mensen gevlucht en die wachten om terug te kunnen keren. Velen weten niet of hun woning er nog staat, sommigen bellen hun eigen antwoordapparaat en zolang dat nog werkt hebben ze hoop, anderen stoppen hun adres en gsm nr. in journalisten hun handen in de hoop dat ze gaan kijken en hen een berichtje laten. Want niemand komt in het gebied zolang dat niet volledig veilig is verklaard.

Santa Ana winden zijn de winden die het in de herfst bijzonder aangenaam maken aan de kust maar waarvan iedereen weet dat het altijd bosbranden meebrengt. De beroemde "Endless Summer" vraagt ieder jaar zijn tol, maar deze keer wel bijzonder hoog, met nog ongekende schade maar met het grootste evacuatieplan ooit voor de staat Californie.

Santa Ana of de woestijnwind met orkaankracht door de canyons, deze schetsen leggen uit hoe die ontstaan. Dankzij de online Los Angeles Times.