Thursday, October 25, 2007

Mist van rook boven land!

(de pijl duidt aan waar wij wonen)


Het grootste deel van de branden zijn onder controle en sommigen zijn geheel geblust en zo is voorlopig het ergste voorbij, er is dus minder rookontwikkeling en gisteren gingen onze ramen dan ook weer gretig open om wat zuivere lucht te ademen maar vanochtend gingen ze weer angstvallig dicht.
Toch zijn de vuren vannacht niet aangewakkerd door nieuwe windstoten, zijn er geen nieuwe vuurhaarden en is het zelfs ongewoon windstil. Snel zullen we weer het koele zeebriesje kunnen inademen van over de Stille Oceaan, de hete temperaturen zullen dan ook weer naar gewone waarden terugkeren zo ergens tussen de 20 en 30 graden Celsius. Maar, dat super zachte zeebriesje brengt nu alle rook dat al dagen over de Stille Oceaan hangt terug aan land. We wonen in een soort trechter en alles komt naar hier.
Het is mistig, door een waas van witte rook piept amper die immer schijnende Californische zon, het regende heel erg fijne asdeeltjes op de auto, amper zichtbaar maar als ik adem voel ik dat ik niet genoeg lucht binnenkrijg, mijn ogen en neus voelen geirriteerd, we blijven dus weer binnen.
Al dagen worden we verbannen van alle buitensport en de kinderen worden op school al de hele week wijselijk binnen gehouden, we verlangen naar een gezonde koele bries!