Tuesday, October 23, 2007

En de wind ging liggen...

... in de namiddag toch.

Google map met de plaatsen van de vuren vandaag, de gele pijl wijst naar onze woonplaats, klik op de foto voor een grotere versie.

De dag begon voor ons rustig, de warme wind blies volledig naar het westen en zo gingen de dikste rookwolken aan ons voorbij, nu het wat rustiger waaide en de lucht wat klaarder was zagen we maar pas goed de vele omgewaaide bomen en afgebroken takken. Op school werden de kinderen opnieuw de hele dag binnen gehouden en werden alle buiten sportactiviteiten afgelast voor de nog steeds zwaar verontreinigde lucht, ook al voelde de lucht al veel zuiverder aan en zagen we al weer wat meer blauw aan de hemel, dit is enkel maar bedrog. Dit is onze ervaring van de dag, want de bosbranden razen nog steeds verder.

De voorlopige telling stond vanavond als volgt in de krant:
420,424 acres burned (afgebrand terrein)
1,155 homes destroyed (huizen vernield)
881,500 people evacuated (mensen geevacueerd)

Lake Arrowhead ligt nauw aan ons hart, een erg aangename berggemeenschap waar we ons thuis voelen en waar een goede vriend van ons ook zijn huis heeft, waar we ettelijke keren verbleven , die gisteren is gevlucht en nu ergens in Los Angeles city afwacht op wat gebeuren gaat.

Evacueren is alle waardevolle papieren van het huis bijeengraaien (bank, verzekeringen), persoonlijke papieren, huisdieren en wegwezen.

De rookpluimen vanuit de lucht op maandagnamiddag. Bedenk dat het gebied met de rode vlekken (brandhaarden) groter is dan Belgie.


Dit blijft er over als het vuur door je straat heeft geraasd.


Dinsdagnamiddag na school, zicht vanop ons balkon, de rookpluimen die nu naar het westen blazen gingen de dagen voordien over ons heen. De lucht is nog steeds verdacht grijs en heel in de verte zien we een streepje klare blauwe lucht.


Dit is het zicht vanop het ander balkon, onze achtertuin of de aangrenzing met de Santa Monica Mountains. Zie duidelijk de gemaaide zone zoals het moet en links de aangeplante zone die met automatische sproeiers water krijgt, een groenzone. De buren hun keuze maar geeft ons geen veilig gevoel. Volgens de wet moet tegen 1 juni van ieder jaar alle droge struikgewas en planten zijn afgemaaid en opgeruimd binnen een cirkel van 100 foot (ongeveer 35 meter?) van gebouwen, als het daar dan in de bossen brandt, dan is je huis beter beschermd. Dit is de richting van waaruit we niet graag vlammen zouden zien komen.
De huizen worden op deze manier beshermd tegen brandschade.