Saturday, November 24, 2007

Malibu brandt opnieuw.



Amper een maand na een wervelstorm van verwoestende bosbranden is Malibu weer aan de beurt. We waren gewaarschuwd, brandweerploegen stonden al de hele voorbije week in opgezette kampen op strategische plaatsen klaar, ook in onze buurt, Santa Ana winden waren voorspeld en de vegetatie staat nog steeds erg droog, het recept voor ontembaar vuur.

Terwijl het vorige keer in Malibu electriciteitskabels waren die de aanleidende vonken gaven, wijst alles nu meer in de richting van een nasmeulend (illegaal) kampvuurtje dat vast erg gezellig was maar uitdraaide op een ramp. Onbegrijpelijk hoe nog steeds mensen niet inzien hoe gevaarlijk het hier is om met vuur te spelen, zelfs in onze buurt is er een gezin dat hun avondlijk barbequevuurtje ongestoord laat nasmeulen tot in de ochtend, weekend na weekend, zelfs na meerdere aanmaningen van de brandweer na klachten van omwonenden. Ook wij zitten niet te wachten om ons huis te verliezen. De komende week laten wij alvast nog meer bomen snoeien rondom ons huis, de derde keer al dit jaar want we zijn er niet gerust in.

Volgens de laatste berichten op zaterdagnamiddag bij ons, op 12 uur na het uitbreken, zouden 49 woningen zijn verwoest, zijn duizenden geevacueerd, een oppervlakte van meer dan 10 vierkante kilometer en is de schade nu al groter dan de vorige Malibubrand. Er werd geblust met 15 helicopters, een omgebouwde DC-10 jumbo jet en 1500 brandweerlui. Een huis in Malibu is duur, voor een wooncontainer (= vaste caravan) betaal je al gauw 1 miljoen dollar neer, een huis in de canyons gaat van 3 tot 10 miljoen of meer. Een (erg dure) brandverzekering is verplicht, zonder krijg je geen lening, de banken weten wel waarom!