Tuesday, August 14, 2007

JG's op het Santa Cruz eiland.



JG is de afkorting voor Junior Lifeguard, deze ochtend al vroeg op pad want ze namen de boot naar het Santa Cruz eiland, het grootste van de acht Channel Islands die we bij helder weer kunnen zien ver in zee. Santa Cruz, een uitgestrekte honderd kilometer ongerepte kustlijn met twee bergflanken die een vallei insluiten, beschermd natuurgebied met een hele varieteit aan leven waarvan twaalf nergens anders op aarde te vinden. Het eilandvosje is wel het meest in het oog springend, met uitsterving bedreigd maar dankzij een heleboel kweekprojecten weer bijna gered, een vosje niet groter dan een huiskat.


Om dit stuk onaangeroerde natuur niet te schaden mag slechts een beperkt aantal bezoekers per dag het eiland op, je moet dus eerst een vergunning aanvragen om aan te meren of je maakt een reservatie voor een plaats op de boot van de Island Packers. Je kan er kayakken, snorkelen, kamperen en wandelen met een gids.
Tegen achten heb ik de kinderen in de haven afgezet, ik reed terug naar huis en zij trokken de boot op, een uurtje varen is het tot aan het eiland en er is tijdens het walvissenseizoen altijd kans om er een te spotten, maar daarvoor geen geluk.


Naar de verhalen vanavond hebben ze het heel erg fijn gehad. Moe en voldaan, Ben kon niet zwijgen over zijn kayaktocht met zijn vriend, ze gingen naar de donkere grot maar besloten het aan de ingang toch maar niet te wagen. Volgens Catherine bleven ze veel te lang daar rondhangen en bleek dat ze door de sterke wind niet meer terug geraakten, zijn ze hen dus gaan helpen. Hij heeft ook voor de allereerste keer het snorkelen geprobeerd en vond dat evenzeer erg spannend. Ook voor Helena was het haar eerste snorkelervaring en ook zij was er helemaal vol van, zo leuk is dat om die vissen en octopussen en zeeslakken onder je te zien zwemmen! Catherine zat op het water, onder water, op het strand met vriendinnen en ging ook een stukje wandelen en was thevens de fotograaf van de dag met haar eigen digitale cameraatje dat ze onlangs met babysitten had verdiend. En van Eveline weten we niet veel, die hangt rond vrienden en vriendinnen en verstopt zich voor alles wat zich mama of papa noemt, op de valreep reed ze trouwens niet met ons mee naar huis, maar logeert ze bij een van hen.