Sunday, August 12, 2007

geef iets geweldigs door



Catch the surfer's spirit — and pass it on.
Er is iets in het surfen dat mensen veranderd. Misschien is het de drang om een golf te berijden, misschien is het gevoel van eenwording met deze natuurkracht, of misschien is het gewoon dat je daar uren kunt liggen wachten op de perfecte golf zonder je gsm mee te nemen of je laptop, eenvoudigweg puur genieten van de rust en het dobberen. Eender wat het is, de meeste surfers voelen het. Het is de spirit, een manier van leven.
Surfershealing is een organisatie die gratis dagkampen aanbiedt aan autistische kinderen. Ze worden meegenomen op een tandem surfboard onder begeleiding van een bekwame surfer die zich een dag per week opgeeft als vrijwilliger. Prachtig initiatief is dat, te bedenken dat die kinderen er zoveel deugd van zouden hebben. Een tandem surfboard is een extra breed, lang en dik surfboard met goeie antislipvlakken en in dit geval met hendels waaraan de kinderen zich kunnen vasthouden. De begeleider bestuurd het surfboard en voorop ligt het kind.
Een van die geweldige vrijwilligers komt ook regelmatig op de plaats waar wij zo graag gaan surfen, en net zoals vele anderen, begin je elkaar dan een beetje te kennen. Omdat je als begeleider van kinderen met totaal geen oceaanervaring niet goed genoeg geoefend kunt zijn, neemt hij graag ook op een zondagnamiddag andere kinderen mee op zijn groot surfboard.
Ben ging zo vandaag met hem mee tandemsurfen, maar Ben blijft bij het pakken van de golf liever liggen, de snelheidssensatie is dan het grootst, maar de begeleider trok Ben golf na golf recht op zijn voeten, willen of niet, een greep bij Bens surfpak en rechtstaan zou het mannetje.
Catherine ging ook eens mee, wel zeven golven namen ze met gemak, wel grappig, vertelde ze achteraf, ik als goofy foot en hij normaal. Begrijp je wat ze daarmee bedoeld?