Monday, July 09, 2007

Alex en het rijbewijs deel 3



Exact zes maanden heeft hij rondgereden met een 'permit' of voorlopig rijbewijs onder begeleiding van een oudere boven de 25 jr. met Californisch rijbewijs. Zo vroeg hij om het stuur zo vaak het maar kon, korte ritjes van en naar school werden het vooral. Maar al snel kroop hij ook achter het stuur bij zijn vriendinnetje thuis, de mama is door MS niet rijvaardig meer en heeft dus noodgedwongen een chauffeur nodig, Alex doet niet liever. Ik mag dus wel eerlijk toegeven dat hij de meeste rijervaring samen met haar heeft opgedaan in de grote Van, vele korte maar ook wel erg lange stukken, zo reden ze gisteren nog de San Bernardino Mountains in en 's avonds weer naar huis, alles samen toch wel een vijftal uur en de terugweg in het donker, ook heen en terug naar de luchthaven in Los Angeles door extreem druk verkeer daar maakte hij al niets van.
De afspraak voor de grote rijtest had hij eerder zelf gemaakt en vandaag onmiddellijk na de lessen van de summer school was het zover. Allebei, hij en ik, bloednerveus. Het was al een hele tijd geleden dat hij kans had gehad met onze witte Chevy te rijden en we hadden maar een kwartier tijd, het wennen moest dus snel gaan, rap nog eens de belangrijkste punten volgens het boekje overlopen en dan de DMV binnen.
En je kent het wel, onder de jongeren gaan er overal wel de geruchten de ronde over de betere en minder goeie en de best te mijden rijtest examinators, vooral hier waar iedereen rond zijn zestiende hetzelfde lot is begaan is het een hot topic onder de tieners.
Vol spanning zit hij in zijn eentje te wachten achter het stuur op de examinator. Maar het lot is hem ongunstig gezind want hij blijkt de strengste en minst vriendelijke getroffen te hebben waarbij al velen in hun test faalden, de beruchte 'fat lady'. Arme Alex, ik had echt met hem te doen. Maar dan reden ze weg en kon ik niets anders meer dan een kwartier wachten.
Net als ik weer eens ga piepen of ik hem niet zie afkomen, rijden ze de parkeerplaats op. Bij het uitstappen knikt hij koel en beheerst dat het OK is, hij is geslaagd! Oef, wat een spanning.
Nog geen uur na zijn thuiskomst rijdt hij weg met de Van van zijn vriendinnetjes mama, vanaf nu mag hij alleen de boodschappen doen voor haar, hij is haar persoonlijke en favoriete chauffeur verklaart ze. Het zit hem blijkbaar in het bloed, hij doet het goed en graag en hij verdiend er een aardig centje door bij, maar voor ons is het nu wel heel erg loslaten!
Wettelijk mag hij nu alleen op de baan. Gedurende de eerste 12 maanden mag hij wel geen andere jongeren onder de 20 meenemen, tenzij in het bijzijn van een oudere boven de 25 met een geldig Californisch rijbewijs, ook niet besturen tussen 11 en 5 uur 's nachts. Een goeie regeling vinden we dat, het eerste jaar is dus echt om rijvast te worden.