Saturday, July 28, 2007

de zoemvogeltjes


Sfeerbeeldje op ons balkon vanavond.

Drie kolibrie nectarflessen hebben we hangen, waarvan deze de kleinste is en iedere dag zijn ze helemaal leeg. Vooral in de ochtend en net voor de avond is er de grootste activiteit, en dan bedoel ik werkelijk met zijn vieren tot zessen vechten voor wat zoetigheid uit een fles. Maar ook de hele dag is er wel elk moment een vogeltje aan't drinken. Ze zijn helemaal niet bang, flapperen rond ons oren en soms kunnen we ze eventjes aanraken.
In het engels is het "hummingbird" en dat betekent letterlijk "zoemvogel" en dat is het ook. Door het zeer snelle flapperen van de vleugeltjes lijkt het alsof ze zoemen. Zeer kleine vogeltjes die leven van de nectar in de bloemen. Omdat een bloem niet zoveel voorraad heeft, probeert het vogeltje 'zijn' bloem hardnekkig te beschermen en laat dus niemand toe om aan zijn voedselbron te slurpen. Dat is waarom ze ook deze suikerflesjes niet willen delen. Ze weten niet dat deze onuitputtelijk zijn, alhoewel, door de massale belangstelling moet ik ze alle drie iedere dag helemaal hervullen, daarbij moet ik letten ze goed om te spoelen en niets te morsen, anders trekt dat onherroepelijk wespen en mieren aan.
Er zijn speciale mengsels te koop, dan is het suikerwater roodgekleurd, de kleur en de geur die hen aantrekt, maar meestal maak ik het gewoon met suiker en water alleen.