Saturday, September 15, 2007

aangespoelde walvis

(Foto door Eveline)


Enkel Eveline (omdat ze ook op zaterdag al vroeg in de ochtend daar gaat surfen) heeft hem vandaag in het echt mogen zien liggen, maar vooral ook kunnen ruiken, een aangespoelde dode Blauwe Vinvis, een Blue Whale, of het grootste zeezoogdier in de wereld. Met hun overgeblevene 12,000 waarvan er jaarlijks grofweg 3,000 langs de Channel Islands in Californie (hier dus) migreren, is het een bedreigde diersoort en aldus beschermd. We zagen er vorige zomer zwemmen tijdens de whale watching trip met onze vrienden Jan en Riet met kinderen, vanop een afstand maar wel op hoor- en ruikafstand. Het Santa Barbara Channel is een van de drie hotspots omdat ze vol zitten met goeie kril. Ja, een reus van een walvis (meer dan 21 meter!) die zich enkel voedt met het kleinste zeediertje, plankton, ongelooflijk nietwaar?
Het strand waar de dode walvis ligt is nog geen kilometer van ons surfplekje vandaan, donderdagavond is hij aangespoeld terwijl hij al enkele dagen dood lag rond te dobberen, hij werd dus al door de sterke stroming onze richting meegesleurd terwijl we die dag in het water waren. Morgen is ook weer onze traditionele surfdag, maar volgens berichten is er nu een enorme toeloop van nieuwsgierigen, natuurlijk, je ziet niet iedere dag zulk een enorm dier. Ook wij willen het wel eens met onze eigen neus ruiken, maar misschien wordt de stank morgen echt te sterk om lang te blijven. Nog dit weekend zijn biologen stalen aan het nemen en wordt er gewerkt aan een autopsie, de kans is dat het dier geraakt is door een containerschip, maar ook gaan er wel geruchten van geheime oefeningen van het leger met gigantisch sterke sonarstralingen die het binnenoor van de walvissen doet springen waar ze van sterven, het zou wel straf zijn als dat waar zou zijn zijn!
Aan de stranden in Oxnard zien we wel vaker aangespoelde dode zeehonden en vaak is de kop eraf gerukt, dat zijn dieren die recht in de schroeven van onderzeeers of containerschepen zijn gezogen, verschrikkelijk is dat, net daar waar ontzettend diepe watergleuven zijn, zijn er ook goeie rotsen, kelp en veel vis, alles wat zeehondjes graag hebben.
Na het weekend zullen ze de Blauwe Vinvis begraven!