Monday, September 17, 2007

grote opkuisdag aan de kust

(Fotos door de mama van een vriendinnetje, Catherine in het t-shirtje zonder mouwen met opschrift "clean your beach", van Eveline eventjes in leen.)

Afgelopen zaterdag, en te bedenken dat er tussen al die sigarettenpeuken, blikjes, flesjes, papiertjes en een enkele condoom, er in Ventura ook een Blauwe Vinvis moest opgeruimd worden!
Zaterdagochtend was het California Coastal Cleanup Day, een Heal The Bay initiatief.
Net zoals we in Belgie ook om de natuur bekommert waren en nog steeds zijn, namen we die goeie gewoonte hier gewoon mee naartoe. Ook al is de staat Californie al goed volgebouwd, er is nog steeds een weelde aan natuurschoon, vooral inlands is die nog het meest ongerept, de kust daarentegen loopt gevaar tot bezoedeling. Een erg mooie en onneindige kustlijn, met na iedere kilometer een heel ander zicht, in een ideaal Middelands zeeklimaat, wie wil er niet wonen? Wie wil er niet languit op het witte strand vertoeven na of voor een werkdag? Maar vele mensen brengen ook veel vuiligheid mee en ook al staat er om de vijf voet een vuilbak klaar, toch belandt nog veel afval gewild of ongewild in het zand, in de duinen, in de woestijnplantjes of op de parkings.
Vooral ter bewustmaking wordt deze dag tot leven geroepen, het opgehaalde vuil van een voormiddag zal wel niet zoveel verschil maken, maar vooral jeugd met de neus in het afval drukken, doet hen hard nadenken en realiseren dat afval in het afvalbak hoort en niet in het zand of het water.

Vrijwilligers werden er gerecruteerd via affiches en vooral de televisie, jeugdgroepen en vriendengroepjes gingen erop af, zo ook Catherine met een bende vriendinnen en zij trokken naar Zuma Beach.
De vuilzakken vullen, alles registreren in het logboek en dan nog een beetje volleyballen.