Tuesday, October 03, 2006

Yom Kippur

Gisteren, maandag hadden alle scholen in onze omgeving vrijaf. Dit ter gelegenheid van een Joodse feestdag "Yom Kippur". Het wordt beschouwd als de belangrijkste feestdag in de Joodse godsdienst, "de dag van de vergevingen."

Op Yom Kippur wordt niet gewerkt. Verder wordt er gedurende meer dan een etmaal gevast, zowel wat eten als wat drinken betreft, en sober geleefd, men onthoudt zich ook van seksuele omgang. Het is gebruikelijk op de dag naar de synagoge te gaan, waar een lange dienst wordt gehouden die een groot deel van de dag duurt. Er wordt gebeden en vergiffenis gevraagd voor alle zonden van het afgelopen jaar. Verder wordt vaak witte kleding gedragen als symbool voor onschuld of zuiverheid. Ergens aan het einde van de dag is er een dodenherdenking.

Dat de kinderen allemaal vrijaf krijgen getuigd weer eens van de verscheidenheid aan culturen en godsdiensten in Californie, dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met elkaar kan ik alleen maar toejuichen.

In de praktijk betekende dit voor de kinderen zondag 'en' maandag surfdag en zelfs maandag met Alexander erbij omdat het liefje bij haar familie deze hoogdag vierde.