Friday, October 06, 2006

Sycamore Shining Star


Dat we kinderen niet motiveren door ze steeds op hun fouten te wijzen of door ze te straffen of door ze nog extra werk mee te geven, is allang bewezen. Maar dat ze eerder super hard hun best gaan doen als ze af en toe en liever heel veel worden gewezen op hun sterke kanten en op de dingen die ze zo goed doen. Dit pedagogisch principe hebben ze in de Verenigde Staten goed begrepen. In het begin wist ik er niet altijd goed raad mee, kersvers komende uit een academisch en streng prestatiegericht Belgie vond ik het ietwat overdreven, nu bijna twee jaar verder vinden we het maar meer dan normaal.

De eerste vrijdag van een nieuwe maand worden per klas vier tot vijf kinderen publiekelijk op het podium geroepen en krijgen een "Sycamore Shining Star", een "Award" of een certificaat van hun sterke kant. Niemand wordt daarbij uitgesloten want iedereen komt in de loop van het schooljaar wel eens aan de beurt.
Een leuke traditie, die "awards assembly", ouders van een sterrekind krijgen persoonlijk een uitnodiging met datum en uur en voor het overgrote deel zijn het zowel de papa en mama en grootouders met camera die zich even vrij maken.
Wij hadden al prijs voor Helena:
"Allround Shining Star. Helena is a wonderful example to her peers both in the classroom and playground. Congratulations Helena!"
Ze gaat naar huis met diploma 'en' een shining star pin 'en' een sticker voor de auto 'en' een bon voor een gratis kindermenu bij een plaatselijke eettent.