Sunday, September 17, 2006

Sniffing the ash

Gisteravond zagen we het vuur door ons raam,
vandaag was het grauw bij het surfen in Ventura.

In de ochtend viel het nog mee maar langzaam kwamen dikke rookwolken aangevlogen, de zon moest steeds meer vechten om wat licht door die bruine pakken te sturen. Tegen de middag was alles grijs en bruin, het sneeuwde asresten, het rook naar verbrand hout.

De foto's zijn onbewerkt, de sepia kleur is extreem, waarschijnlijk was zelfs mijn arme cameraatje wat in de war want zo bruin-gelig was het nu ook weer niet.

We voelden het bij het ontwaken, een sterke Santa Ana wind waait erg droge en warme lucht onze richting uit, geen fris oceaanbriesje maar een hete woestijnlucht.
Een weersconditie in korte periodes die typisch is voor de late nazomer en vroege herfst en waarbij telkens een verhoogde waarschuwing is voor branden want door de extreem droge luchtstroom ontstaat vaak spontaan een bosbrand of 'brushfire'. Ook vandaag begonnen enkele kleine 'wildfires' die tegen de avond weer onder controle zouden zijn.

Maar slecht nieuws voor de "Day Fire", de enorme brand die sinds "Labor Day" woedt in het "Los Padres National Forest", een honderdtal kilometer ten noordwesten van Los Angeles. Omdat het in ruig natuurgebied is, is het moeilijk bereikbaar voor de blusdiensten, maar is er tot nog toe geen gevaar geweest voor woningen. Ook is het naburige "Condor" reservaat beschermd gebleven.
In twee weken tijd is er 200 vierkante kilometer natuurgebied afgebrand.

Tot vandaag, door de gedraaide en hete luchtstromingen is deze "Day Fire" en sinds vandaag nu het "Ventura County Wildfire" verdriedubbelt in oppervlakte enkel op deze zondag, brandweerlui zijn de controle kwijt.
Het vuur gaat nu richting Ojai, een dorpje gekend als weekendverblijf voor de "rich and famous".
Een evacuatieplan is opgezet, een kostschool is ontruimd, bewoners hun auto staat bepakt klaar om te vertrekken.

Bij ons blijven ramen en deuren dicht terwijl het buiten rustig assen sneeuwt.
Binnenshuis ligt iedereen vroeg in bed, moe van het peddlen en surfen op de met asse bestrooide oceaan en het inademen van de zware bevuilde lucht.

latimes.com: wildfire in Ventura County
venturacountystar.com: day fire doubles in size