Tuesday, September 19, 2006

bezorgde biologen


De 'wildfire' heeft dan tot nog toe geen echte schade aan woningen toegebracht, de luchtkwaliteit waar de rook overvliegt is van slechte kwaliteit, ook al schijnt de zon terug bij ons, op hun school worden de kinderen tijdens de speeltijd en middagpauze nog binnengehouden.
Biologen maken zich vooral zorgen over het Condor-kuiken nr. 412, ze zagen het, nu kalkoen-grootte vogel(tje), voor het laatst afgelopen vrijdag voor ze het reservaat moesten evacueren, de vogel is klaar om uit te vliegen. Tot hier toe hadden de Condor-ouders er verder goed voor gezorgd, maar door de verdriedubbeling van het natuurgeweld van afgelopen weekend, zijn ze er niet zeker van of ze de rook en as blijven doorstaan om voor hun jong te blijven zorgen.
Condors zijn met uitsterven bedreigd en nog maar zeer recentelijk is het biologen gelukt volwassen dieren opnieuw in het wild te laten paren en jongen uit te broeden. Condors zijn zeer goede ouders maar de kans is groot dat ze hun jong moeten achterlaten als rook en as te intensief worden.
Het "Sespe" gebied is een van de tien beschermde natuurreservaten in het "Los Padres National Forest".
Naast 'California Condors' is de Sespe de thuis voor 'Mountain Lions', 'deer' (herten), 'Coyotes', 'Black Bear' en een kudde van een dertigtal 'Bighorn sheep'.
'Arroyo toads', 'red-legged frogs' and 'steelhead trout' allen met uitsterven bedreigde diersoorten hebben hun thuis in het Sespe gebied.
Natuurlijk hebben wilde dieren een goede geur en ruiken het onraad vaak sneller dan mensen en zullen ook sneller vluchten, daarbij hebben ze een goed gevoel voor verandering van de windrichting en aangezien California gekenmerkt wordt door zijn bosbranden, zijn ze van nature aangelegd om gevoelig te zijn voor deze toestanden.
Na bijna helemaal uitgestorven te zijn, zijn California Condors zich opnieuw aan het nestelen in het wild, dankzij een agressief federaal opgezet kweekprogramma. Ongeveer 61 zeer grote roofvogels zweven in de lucht tussen Monterey en het Sespe sanctuary.
Kuiken 412 werd vanaf het uitkomen gemonitord, bij het uitvliegen wordt het dan 'even' gevangen om te ringen en met een sensor te voorzien. Dat is nog niet gebeurd, als het al zou uitgevlogen zijn op het moment dat biologen het gebied opnieuw kunnen betreden, zullen ze het proberen tracken aan de hand van de ouders.

more pictures
natuurbescherming
more news
Los Padres Forest watch

Fire Watch on CBS2-KCAL9