Wednesday, September 06, 2006

firedanger Californian Condor

Al de derde avond kijken we uit op dikke rookpluimen, vanachter de laatste bergketen die we vanuit ons raam zien liggen. Wildfire in het "Los Padres National Forest".
Het "fire season" begint van 1 juni en loopt tot de eerste herfstregen.
Die bosbranden ontstaan vaak spontaan, de sterk oliehoudende planten die groeien op de droge rotswanden zijn erg ontvlambaar, het minste vonkje werkt dramatisch bij deze prima brandstof. Sinds maandagmiddag woedt het vuur in het "Los Padres National Forest" op onbetreedbare stijle hellingen, ontoegankelijk voor brandweerlui, blusvliegtuigen wel.
Het vuur komt steeds dichter bij het "Sespe Condor Preserve" waar de Californische Condor onder bescherming leeft, op dit moment zou nog 1 van de 5 uitgekomen jongen in het nest verblijven, natuurbeschermers hopen voor het beste. De Californische Condor is de grootste roofvogel, met een vleugelwijdte van 2,9 m., is met uitsterven bedreigd en de kweekprogramma's in het wild verlopen moeizaam.
Elke dag cirkelen er grote roofvogels boven ons hoofd maar deze moet gigantisch zijn en dat ze zo dichtbij zitten weet ik maar sinds vandaag.