Sunday, September 24, 2006

Red Flag Warning

Morgen is het drie weken dat we overdag rook en bij donker vlammen te zien krijgen vanop het balkon. Net zoals vorige weekend, hebben we dit weekend weer te maken met de sterke, droge Santa Ana winds, dit wakkert de vuurhaarden ongelooflijk hard aan, blushelikopters kunnen niet opstijgen en de vlammen gaan richting Ojai.
Gisterenavond, deze nacht en vanmorgen zijn tal van inwoners uit upper Ojai en Santa Paula geevacueerd. Op dit eingenste ogenblik zie ik weer grote rookpluimen de lucht ingaan, dat wijst weer op een opwakkering van de windstoten.
Meer dan 3.000 brandweerlui uit verschillende staten zijn paraat, een deel rust in de naburige aangelegde kampplaatsen waarvan eentje op de countyfair pleinen in Ventura (Raf: waar de County Fair plaats had).
Het is zeer dichtbij voor ons, we voelen ons redelijk betrokken. Voor ons is er geen gevaar, we grenzen niet onmiddelijk aan die natuurgebieden. Wel grenst onze achtertuin aan de Santa Monica Mountains, ook daar hebben wel eens grote branden gewoed en is er constant gevaar, vooral nu in het "fire season".
Na maanden zonder regen of vochtige lucht staat de natuur kurkdroog, oliehoudende planten zijn prima brandstof, door de hete Santa Ana windstoten ontstaat wel eens spontaan een vuur, de ruige, vaak onbetreedbare, gebieden maken het blussen en het onder controle houden soms ondoenbaar.
Onze huizen op onze 'countyhill' net zoals alle andere huizen in zulke gebieden zijn aan strenge brandwetten onderhevig. Zo zijn bijvoorbeeld alle buitendeuren en zolderluiken verplicht uit brandveilig materiaal en moeten automatisch luchtdicht afsluiten, de deuren vallen dus vanzelf dicht. De ramen bestaan uit hittebestendig glas die niet kunnen springen maar enkel vergruizen en door onzichtbare fijne ijzerdraadjes aan elkaar gehouden worden. En dan natuurlijk de jaarlijkse verplichte 'brushclearance' of het verwijderen van alle niet geirrigeerde wilde planten, struiken en bomen in de nabijheid van het huis.
Daarbij betalen we een fortuin aan verzekering voor het huis en inboedel.
Ik was al een voorzichtige met kaarsen en t-lichtjes maar nu is het nog veel erger. Je kan hier maar niet voorzichtig genoeg zijn. Voor Halloween heb ik t-lichtjes op batterijtjes gekocht, jaren geleden zag ik ze voor de eerste keer bij Area Floribus in Doorslaar, toen vond ik het een beetje vergezocht en enkel voor oude dametjes, nu heb ik allang het nut ervan door.

Firewatch
VenturaCountyStar