Sunday, May 21, 2006

JAPAN: pre-orientation Day

Nog maar een kleine drie weken en dan vertrekt Alexander voor een dikke zes weken naar een gastfamilie, ergens in Japan. Bijna dagelijks valt er nieuwe informatie in de brievenbus en vandaag hadden ze een orientatiedag in Orange County met alle jongeren uit Southern California en Arizona die met Youth For Understanding wegtrekken naar het buitenland, voor een jaar of zoals Alex voor de zomer. Ik telde ongeveer een dertigtal jongens en meisjes tss. de vijftien en de zeventien jaar, waarvan een twintigtal de zesweken zomertrip maakt naar Japan.
Door rollenspel en gesprekken werden ze een eerste keer klaargemaakt voor hun komende culture-shock, met gebarentaal en lichaamstaal leerden ze dat niet alles is zoals het op het eerste zicht lijkt. Een hele dag hebben ze samen doorgebracht en hun spanning en verwachtingen voor de eerste keer gedeeld. Tegen half vier in de namiddag kregen wij als ouders onze eigen bijeenkomst om alle algemene informatie samen door te nemen, praktische dingen zoals het vertrekkensklaar maken en paspoort gedoe maar ook het emotionele zoals je kind voor een tijdje opsturen naar gastouders, hen voldoende loslaten zodat er ruimte is om zich te binden met de nieuwe familie en omgeving en wat je kan verwachten als je kind terugkomt omdat het in korte tijd veel zal veranderd zijn.
Ondertussen kwamen we via post ook al te weten dat hij woensdag 15 juni vliegt vanuit LAX naar San Francisco, daar komen alle zomer-Japan-jongeren samen en verblijven op de Universiteits-campus aldaar voor een drie-daagse pre-depart bijeenkomst. Als ik hun dagindeling zo bekijk, dient deze als buffer voor de echte culture-shock, zo doen ze aan "radio-exercise" en taallessen "survival Japanees" en heel veel andere dingen die me nu nog niets zeggen.