Sunday, May 21, 2006

Crystal Cathedral

Eens in Orange County hadden we enkele uren de tijd om rond te dolen in de buurt.
(een glimp van de buitenkant)
Bert had er al over gelezen in de toeristische boekskes en nu waren we er maar een straat vandaan, we zagen auto's aanschuiven aan de parking die keurig door deftige parkwachters in bordeaux costuums en witte handschoentjes werden geleidt, de enorme "Crystal Cathedral" in Garden Grove.
(Jammer van de bewolkte dag, bij zon is het net alsof je buiten zit in deze grote glazen serre met een vernuftig luchtcirculatie systheem)
Crystal Cathedral, gebouwd in 1980, waar 10.000 glazen vensters als een prisma werden gerangschikt voor de eerwaarde Robert Schuller, die dertig jaar geleden een oud drive-in theater ombouwde tot een kerk in de buitenlucht. Het is een gigantisch schitterend monument geworden voor het televisie-evangilisme met 30.000 kijkers. De kerk zat niet helemaal vol, maar kan 3.000 gelovigen een stoel geven. Ik schat dat bijna de helft toeristen waren, waarvan een deel op de balkonnen zoals wij en de trouwe kerkgangers zaten in zondagskledij vooraan in de kerk.
Een priester, met vrouw en kinderen, een predikant, een gast, een koor, een orkest, een muziekgroep, heel veel hosts en een eigen televisieploeg want elke zondag is er een live-uitzending van de dienst "Hour of power".
Alles aan deze unieke cathedraal is gigantisch, muziek komt uit een van de grootste pijporgels in de wereld, er is een bijna vijf meter breed video kleurenscherm en een gigantische glazen deur opent tijdens de zondagse dienst, zodat de 'drive-in' gelovigen, vooral gehandicapten, vanuit hun wagen de dienst probleemloos kunnen volgen.
Het was een bijzonder kerkelijk bezoek en heeft bij elk van ons heel veel indruk gemaakt. Vooral de grootsheid van het geheel en de pastoor zijn optreden, de toegang is gratis, maar zoals in iedere kerk vragen ze stoelgeld, ook hier hebben we een vrij besteed bedrag in een envelop in het mandje gelegd. Als pastoor Jan ooit in de buurt is moet hij dit zeker eens bezoeken tijdens de zondagsmis!