Monday, January 15, 2007

Alex en het rijbewijs deel 2


Maandag hadden ze vrij van school, "Martin Luther King Day", de uitgelezen moment om je eerste echte rijles te volgen met een rijinstructeur.

Papa had hem al een tweetal keer meegenomen naar een rustig parkeerterrein met omliggende straten, zo kon hij de Chevy al wat gewoon worden, vertrekken, stoppen, achteruit, keren, richtingaanwijzers, op de baan, mooie bochten maken, snelheid minderen, enz...

Omdat je hier al van je 15,5 mag beginnen leren auto rijden, moet je wel verplicht een aantal uur met een rijinstructeur, zes uur is dat, wat we netjes in drie zullen verdelen, twee uur in het begin, twee uur in twee maanden en nog eens twee uur tegen het einde van zijn zes maanden termijn die hij minimum moet oefenen. Samen met de 25 uur les in theorie die hij verplicht moest volgen voorafgaand aan zijn theoretisch examen, kost ons dit alles samen welgeteld $350, plus nog eens $27 voor het inschrijven bij de DMV waar hij zijn examens aflegt en die voor het rijbewijs zorgen. Dit is eenmalig, je mag tot drie keer terugkomen om je examen opnieuw te proberen bij niet slagen, tenzij je natuurlijk over alle termijnen gaat waarna je het hele proces opnieuw moet gaan starten. Als je het mij vraagt is dit helemaal niet duur?

Zo kwam de instructeur van de B-safe driving School hem netjes om negen uur in de ochtend aan de voordeur ophalen, omdat het hier toch wel net iets te stijl en moeilijk rijden is in de bergen, reden ze eerst naar een wat makkelijkere buurt vanwaar Alexander twee uur heeft mogen rondtoeren, tegen elf uur stipt kwam hij helemaal zelf de stijle straat ingereden en ook nog eens het bochtje om op de moeilijke oprit te raken. Bravo Alex. Volgens de instructeur deed hij het bijzonder goed, rustig en verstandig.

Nu zo vaak mogelijk oefenen, overdag, bij nacht en op de autostrade. Dat mag samen met iemand boven de 25 jaar met een geldig Californisch rijbewijs die naast hem zit, zussen en broers en anderen mogen ook mee.

In de namiddag had ik het al zitten, hij wou perse mijn stuur. Na het bezoek aan de orthodontics naar de Target en dan naar huis. De meisjes en ik waren er helemaal niet op voorbereid, na een paar kleine gilletjes en een heleboel overbodige opmerkingen mijnertwege zijn we toch veilig thuisgeraakt. Oef. Ik ga toch eerst eens grondig het boekje lezen dat we van de instructeur hebben gekregen, over hoe je als ouder het beste je tiener begeleidt met het leren autorijden.