Friday, September 30, 2005

be prepared


Weinig of geen wind, nog steeds zeer warm maar de luchtvochtigheid is toegenomen.

Ongelooflijk, met uitzondering van 2 woningen zijn alle 2000 woningen gespaard gebleven, buiten 1 brandweerman is niemand gewond, alle dieren waren in veiligheid gebracht en vanmorgen is de verplichte evacuatie opgeheven en mogen bewoners terug naar hun woningen.
Toch is de brand nog niet geblust, maar nu de woningen veilig zijn en de wind nog steeds in goede zin meewerkt kunnen ze zich concentreren op de echte bosbranden. Nog steeds zijn ze met 3000 brandweerlui in de weer, 4 blusvliegtuigjes en 11 blushelicopters. Mensen die continu trainen en oefenen en opgeleidt worden om dergelijke situaties aan te kunnnen, wat ze nu wel weer bewezen hebben.

De mensen zijn tevreden, er is ongelooflijk goed werk geleverd, brandweerlui worden op handen gedragen door het volk. Bewoners hebben hen gedurende 3 dagen bevoorraad met snacks en frisdranken, momenteel hangen er spandoeken in de straten met bedankings betuigingen. Ook de inwoners hebben goed meegewerkt. Hieruit kunnen we concluderen dat ze hier echt wel goed voorbereidt zijn op dergelijke rampen. Velen hebben een emergency-box klaarstaan, op school heeft ieder kind zijn rampenpakketje, scholen hebben een heel informatiesystheem opstaan, des stad Thousand Oaks had de eerste avond al alle community-centers uit de buurt ingericht als opvangplaatsen, ook warme maaltijden waren ruim aanwezig, ieder weet wat te doen.
Het heeft maanden niet meer geregend waardoor de natuur uiterst droog staat, neem daarbij dat het deze winter uitzonderlijk veel geregend heeft en alle planten zeer goed gegroeid waren, de beste brandstof voor het vuur. Als de Santa Ana wind hevig opsteekt, een zeer droge en hete wind vanuit de woestijn, dan heb je maar een klein vonkje nodig om het geheel tot een ramp te ontwaarden. Ieder jaar rond september en oktober is een periode van uiterste waakzaamheid.
Voor het eerst kunnen vandaag de ramen weer even open, kunnen we weer min of meer vrij ademen onder een bijna blauwe hemel, voor onze regio athans, omdat de wind gedraaid is en we nu weer genieten van een lichte oceaanbries.