Sunday, April 29, 2007

babyratelslang


Zo lag ze in het hoekje te slapen aan onze voordeur. Met een schop met lange steel hebben we ze voorzichtig opgeschept en in een plastieken terrariumbak laten glijden, rap het deksel erop en nog wat extra tape zodat we er zeker van konden zijn dat niemand van de kinderen dit lieve slangetje zou gaan aaien.
Deze ochtend bij vol daglicht konden we ze eens goed bestuderen, het was inderdaad een echte ratelslang, wel nog een jonge met nog maar drie ratels aan de staart waar nog geen geluid uit komt, maar de beet is even giftig als van een volwassen exemplaar. Ze zijn zelfs gevaarlijker als ze jong zijn, ze kunnen nog niet ratelen waardoor ze je niet kunnen waarschuwen en bij het bijten zouden ze niet loslaten en zo veel meer gif inspuiten. Maar echt dodelijk is het niet, wel erg pijnlijk en we zouden wel zo snel mogelijk medische hulp moeten zoeken als het ooit zover zou komen.
Toch zijn we niet echt bang, altijd voorzichtig zijn en uit de doppen kijken weten de kinderen al lang en gelukkig maken kinderen meestal genoeg lawaai bij het spelen waardoor slangen vanzelf maken dat ze wegkomen voordat wij ze in de gaten hebben. Ze jagen op muizen, ratten, grondeekhoorns en ander ongedierte, daarom moeten we ze laten leven, maar liefst niet te dicht aan onze achterdeur of voordeur. Daarom kunnen we de wilde dieren opvang opbellen en in de loop van de voormiddag kwam een ranger ze ophalen, ze zetten het dier dan uit ergens in het midden van een park.
Het was wel erg leerrijk om ze zo eens goed te kunnen bestuderen door de doorzichtige bak. We hebben hier ook de gopher snake, whip snake, king snake en de garter snake die ongevaarlijk zijn en velen hier in de suburbs verwarren die met ratelslangen, meestal slaan ze dan in paniek en gaan verwoed op het dier gaan kappen tot het dood is, mis dus.
Zo zagen we bij het slangetje duidelijk: de hartvormige of driehoekige kop die gevormd wordt door de dikke gifzakken in de kaken, de ratels aan de staart, de spleetvormige pupillen en het lijf dat in het midden duidelijk veel dikker is. Zowat de eerste opvallendste kenmerken van een echte ratelslang.
(Klik op de foto en dan krijg je het bovenzicht van de slang in de bak.)