Sunday, March 11, 2007

Whale festival


of het festival van de walvissen.

Sinds jaren worden tegen het einde van het walvissenseizoen -dat is de periode dat de walvissen migreren van hun overwinterplaats het warme Baja Mexico naar hun thuis in Alaska- festivals georganiseerd op diverse kustplaatsjes, vooral daar waar ze vanop het land te zien zijn als ze dichtbij de kust langszwemmen.

Zo ook op (onze) Sycamore Cove strand aan het Point Mugu punt of de rotspunt waar de doorgang met de eilanden zo smal is dat er tientallen walvissen per dag vanop het strand te zien zijn omdat ze niet anders kunnen dan dichtbij de kust te zwemmen waar gelukkig de oceaan ook een zeer diepe geul heeft zodat het er nog eens rijk aan voedsel is en ze er daarom graag langskomen en niet rond de eilanden gaan zwemmen. Gelukkig voor ons dus!

Het festival was een groot succes. Waar anders de ruime parking is, stond het nu vol met kraampjes van verschillende natuurbeschermings organisaties, met een boekje vol vragen en antwoorden gingen we van standje naar standje en zijn we weer veel interessante weetjes rijker. Een hele troep piraten zorgde voor de bijhorende animatie en terwijl we dachten snel door het evenement te kunnen wandelen, spendeerden we er bijna onze hele zondag. Toch, dankzij het warme weer en het nieuwe zomeruur was het nog warm genoeg om nog een tijdje op het strand uit te rusten.

En ja hoor, wijzelf zagen twee keer een walvis, een grote donkere vlek die boven water komt en de 'spout' of het water dat in de lucht gespoten wordt bij het uitademen, altijd verrassend mooi om te zien. De 'whale watchers' hadden er tegen het middaguur al 8 voorbij zien zwemmen.