Sunday, March 18, 2007

bezoek aan de teaching zoo


Het moet niet altijd allemaal groots en commercieel zijn, integendeel, meestal genieten we nog het meest tijdens onze alternatieve, eenvoudige, dichtbije en meestal goedkope uitstapjes. De dingen uit onze onmiddellijke omgeving interesseren ons trouwens nog het meest, want ook al wonen we hier nu al meer dan twee jaar, toch is dat nog relatief kort op een heel mensenleven. Wat maakt dat we nog iedere dag ontdekkingen doen en verbaasd en verwonderd zijn en 's avonds wel tien keer tegen elkaar zeggen "Wel dat had ik niet verwacht, het is veel beter meegevallen dan ik gedacht had en we hebben weeral heel wat bijgeleerd!"
Ikzelf was er al geweest twee jaar geleden met Benjamin zijn klasje en ook al eens met mijn fotografie klas enkele weken geleden. Maar niemand anders. We reden naar de Moorpark Teaching Zoo en we hadden geluk, toeval wil dat het een speciaal weekend was met extra activiteiten zoals animatie voor kinderen en een speciale show met alle laatsejaars die zullen afstuderen met hun getrainde dieren. Het is een kleine dierentuin in een hogeschool om jongeren op te leiden als dierentrainer. Door de niet-commerciele aard hangt er een zeer positieve sfeer, is het er gezellig en niet druk en overal kom je jonge studenten tegen die staan te springen om je uitleg te geven en te demonstreren wat ze kennen en kunnen.
Zo weten we nu dat de coyote "CJ" hierboven op de foto als vondeling bij mensen thuis is opgevoed in de veronderstelling dat het een Duitse herder puppy was, bij het opgroeien kwamen de twijfels en toen stelde een dierenarts vast dat ze een jonge coyote in huis gehaald hadden die nu niet meer naar de wildernis kan maar wel verder opgroeien en getraind in deze zoo.
Dat de Bald Eagle "Ghost", ook hierboven, als jonge vogel gekwetst is gevonden, maar door de blijvende aard van zijn handicap ook niet meer in het wild zou kunnen overleven en ook hier een lang en luxueus leven beschoren is. Alle dieren krijgen verzorging, voeding en afleiding in trainingprogrammas en sommigen worden door filmproductie huizen gekocht om als acteurs.
We zagen drie shows, we spraken met vele studenten, de kinderen schreven opnieuw een boekje vol met vraagjes en weetjes en we weten weer heel wat meer over de dieren in onze omgeving.