Friday, June 13, 2008

Graduation Catherine



De indeling van het schoolsystheem zit hier net een heel klein beetje anders in elkaar. In Belgie heb je zes studiejaren in het lager onderwijs en dat gaat zo van leeftijd zes tot twaalf jaar. Daarna maak je een grote stap want dan ga je naar het Middelbaar onderwijs waar je nog eens netjes zes jaar school loopt, zo van je twaalf tot achttien jaar.
Het enkeltje verschil zit hem in een tussenstukje tussen dat lager en het middelbaar waarvan ze van elk een jaartje afgeknipt hebben. Zo bestaat het lager onderwijs maar uit vijf jaar en het middelbaar maar uit vier jaar. Het laatste jaartje lager hebben ze samengezet met de twee eerste jaren middelbaar en zo krijg je een "Middle School" of ook wel Junior High geheten. Perfecte naam want het valt echt in het midden tussen het lager en het hoger. Het hoger heet dan de "High School". Begrijp je?
Afstuderen aan de Middle School is een belangrijke zaak want vanaf dan hoor je bij de 'groten' en lopen er geen kleintjes meer door je pad.
Het hele "graduation" proces wordt de dagen voordien goed ingeoefend. Op de dag zelf zit de hele familie al op tijd klaar op de binnenkoer van de school om een goed plaatsje vooraan te kunnen hebben met goed zicht op de kinderen. Terwijl een leerling een welkomstlied zingt komen de kinderen in paren aangestapt en met luid applaus verwelkomt. Na enkele voorlezingen van leerlingen, leerkrachten en directies van zowel de middle school als van de toekomstige high school krijgen ze tijdens het luidop omroepen van hun naam hun diploma aangereikt.
Daarna was het nog heel even klein kind spelen, nog een laatste keer op de speelplaats 'tetherballen", nog eens rap door het mulle zand van de speeltuin. Daarna is het feest. Maar wij hadden nog eerst een tweede graduation, grote broer in de late namiddag.
In september zal Catherine zoals alle eerstejaarkes "Freshman" heten op de High School.
Zal ze net als haar zus in het waterpolo team spelen, die trouwens al vanaf de eerste vakantiedag iedere ochtend tussen zeven en negen trainen. Zal ze ook competitie zwemmen met het school team. Natuurlijk ook nog wat studeren, voor haar worden dat vooral 'honor'vakken doordat ze bijzonder hoog scoorde (ook al honor vakken).