Thursday, January 04, 2007

Alex en het rijbewijs deel1


Waren we op tijd begonnen, dat wil zeggen op zijn 15,5 dan had hij zijn rijbewijs al kunnen hebben op zijn 16de verjaardag. Maar, hij is de oudste en we vonden dat nog zo jong en daarbij was hij bijna twee maanden in Japan en kon hij toch niet oefenen, daarna had hij geen tijd door het weerzien met zijn lief en toen begon school en werd het nog veel drukker. In de kerstvakantie, hadden we hem beloofd, dan begin je eraan en dan mag je tegen de zomer alleen de baan op.

Wanneer je nog geen achttien bent maar ouder dan 15,5 dan gaat het zo:
  1. Je moet min. 30 uur les volgen in een klas met andere jongeren, de verkeersregels, rijgedrag, veiligheid en alles wat je hoort te weten eer je veilig de baan op kunt. Dat heeft hij vorige week gedaan.

  2. Hij is ingeschreven voor een min. van 6 uur met een rij-instructeur.

  3. Met bovenstaande bewijsstukken in de hand gingen we vandaag naar de DMV, of de dienst die rijbewijzen, rijexamens, identiteitsbewijzen, inschrijving van voertuigen en nummerplaten doet. Na de papieren, foto, vingerafdrukken en het oogtestje mocht hij zijn geschreven test doen en hij is al meteen geslaagd! Van de 46 vragen moet je als jongere er 39 juist hebben, hij had slechts 3 foutjes, dus best wel goed voor een beginneling!

  4. Hij heeft nu een voorlopig rijbewijs, daarmee mag hij rijden met naast zich een volwassene boven de 25 met een geldig Californisch rijbewijs.
    Er moeten nu minstens 6 maand verstrijken, er moet minstens 50 uur geoefend worden waarvan 10 uur 's avonds in het donker en hij moet ondertussen 6 uur met een instructeur oefenen en dan...

  5. ... mag hij de praktische rijtest of 'driving test behind the wheel' doen!

Oef! Deel 1 is dus al achter de rug, zonder kleerscheuren haalde hij zijn voorlopig rijbewijs. Nu samen nog veel oefenen. Hij wou al meteen naar huis rijden, maar we gaan toch maar beginnen op een rustig weggetje, met de grote Chevy, die rijdt als vanzelf. Daarna met Bert zijn klein BMW-tje, dan leert hij ook manueel schakelen. Met beide wagens en met beide ouders nu heel veel oefenen, de rest van de bende mag zich vanaf nu achteraan stil en rustig gaan houden.

Proficiat Alex!